Base4Work Bratislava

V Bratislavě existuje už jen málo objektů s průmyslovou historií, které by se dokázaly adaptovat potřebám dnešní doby. Nově je jednou z nich funkcionalistická stavba Jurkovičovy Teplárny, která se po tříleté rekonstrukci otevřela veřejnosti ve formě moderního coworkingu Base4Work, za jehož interiérem stojí studio Perspektiv. Architektonické řešení v podobě novotvaru vnitřních prostor a nových konstrukcí je dílem ateliéru DF Creative Group, na obnově pláště budovy se podílela firma PAMARACH, jež se specializuje na ochranu a rekonstrukci památek.

Architektonické studio Perspektiv, které je známé svými propracovanými kancelářskými realizacemi, uvnitř bratislavské industriální památky dokončilo již druhou pobočku coworkingu Base4Work – ta první se nachází v pražském komplexu Churchill.

Původní hmota s novou funkcí
Bratislavská teplárna je velmi specifický prostor a dlouho hledala novou funkci. Vizí developera bylo vytvoření inspirativního a různorodého pracovního prostoru, který poskytne zázemí k propojení různých skupin uživatel – od korporátních klientů až po start-upy či freelancery, a to navíc v unikátním prostředí národní kulturní památky. Konkurenční výhoda coworkingů se často skrývá v jejich jedinečnosti, proto se investor společně s architekty ze studia Perspektiv rozhodl stejnou myšlenku promítnout i do této industriální památky.

Samotné ztvárnění interiéru bylo koncipováno tak, aby původní části zůstaly viditelné a otisk Dušana Jurkoviče co nejvíce zachován. Jurkovičovo dílo však Perspektiv interpretuje v duchu 21. století. „V návrhu interiéru coworku jsme vnímali kontext původní památky a nové stavby. Snažili jsme se prostor doplňovat a navazovat na něj jak stylem, tak i geometrií nových prvků. Zároveň jsme ale chtěli, aby bylo jasně rozpoznatelné, které části jsou nové a které původní – nechtěli jsme originální dílo napodobovat,“ říkají architekti Ján Antal a Barbora S. Babocká.

Do vnitřních prostor kotlové a turbínové haly DF Creative Group umístili novou pětiposchoďovou stavbu, díky čemuž se vytvořily nové plochy. Jejich architektonické řešení využívá volný vnitřní prostor v hale kotelny a v turbínové hale pro vestavbu nových nezávislých konstrukcí. Tento koncept umožňuje jasně oddělit a rozlišit historické konstrukce od nových. S respektem k historii byly využity i další průmyslové prvky teplárny – betonové násypníky dominují celému interiéru a původní jeřáb tvoří atypicky otevřený strop sdílené kanceláře.



Teplárna ožívá

Celkem se v prostorách teplárny nachází 3 900 m² flexibilních pracovních ploch s kapacitou přibližně 450 míst. Architekti pracovali se stejnou typologií pracovišť, jako je tomu u již zmíněné pražské pobočky coworkingu. Přinesli koncept kvalitního pracovního prostoru, který reflektuje autenticitu prostředí.

Pestrá různorodost současně splňuje požadavky široké skladby uživatelů. Na každém z podlaží se nachází typologie fix desk, hot desk, samostatné kanceláře, phone booth, workshop room nebo zasedací místnosti s kapacitou od čtyř do 18 lidí. Klienti také mohou v průběhu dne využít některé z komunitních lounge, reprezentační zónu setkávání a networkingu.

Folklor v minimalistickém pojetí
Komunitním centrem celého coworku je vstupní zóna ve druhém patře, která kombinuje halu s kavárnou a pracovními místy. Perspektiv v interiérech zpřítomňuje rozsáhlé dílo Dušana Jurkoviče aplikací grafických prvků. Autorské motivy jsou inspirované rukopisem architekta a jeho evolucí v čase. Původní dekorativní ornamenty Perspektiv rozkládá na prvočinitele v podobě světelných prvků na zdech či gravírovaných skříněk.

Lidového tesaře nahradila CNC fréza, masivní dřevo zase přírodní dřevovláknité desky. „Řemeslná kvalita a současné materiály ve své surové podstatě tvoří spojující motiv jednotlivých podlaží,“ dodává architektka Babocká. Ocelové konstrukce jsou zjemněné perforací, díky čemuž vzniká zajímavý historický kontrast s odkazem sahajícím až do raného období Jurkovičovy tvorby.

Přeměna industriální památky na komfortní pracoviště je také podmíněna vhodnými materiály. Barevná paleta vychází z odstínů terakoty, charakteristické pro plášť budovy, doplněná o tlumené hluboké tóny modré, zelené či uhlově černé. Stropy zůstávají otevřené, podlahy ve společných zónách akcentují dřevo nebo velkoformátovou keramickou dlažbu.

Prostor jen pro odvážné
Velkorysost prostoru podtrhují mohutné betonové násypníky, které původně sloužily ke skladování tuhých paliv. Architektům se do jejich nitra povedlo umístit některé ze zasedacích místností. Uživatelsky nejoblíbenější se zatím jeví dvojice zasedaček v pátém patře. „Zde jsme využili polohy a v částech podlahy zaexperimentovali s jejím prosklením. Výsledkem je ikonický prostor, který chce vidět každý. A to i ti, kteří mají strach z výšek,“ popisuje architekt Antal.

Zasedací místnosti a samostatné kanceláře kladou důraz na akustiku, kterou zajišťují nejen koberce, ale také obklady stěn. Autoři s oblibou používají recyklované a přírodní materiály. Obklady ohleduplné k životnímu prostředí tentokrát pochází z recyklovaných PET lahví od firmy Re:felt. Butikovou náladu celého interiéru umocňuje střešní terasa s přilehlým barem. Členitost budovy architekti využili ve prospěch klientů a vytvořili tak na více místech pohodlné zóny. Flexibilitu prostoru oceňuje nejen developer, ale také první nájemci.

Součástí nově zrekonstruovaného prostoru je také DOT. Espresso bar & Contemporary Art Gallery, eventový prostor a restaurace ze sítě gastroskupiny Medusa. Důležitá ikona Bratislavy tak znovu ožívá, stává se kulturním epicentrem a cenným kontrastem k moderní architektuře okolních budov. Nová podoba Jurkovičovy teplárny díky rekonstrukci posilnila.

Materiály

  • keramická dlažba Marazzi Art – společné zóny
  • dubová podlaha Boen – společné zóny
  • koberec Interface – zasedací místnosti
  • akustický obklad Re:felt – zasedací místnosti a kanceláře
  • akustický podhled Heradesign – společné zóny
  • ocel – atypický nábytek dle autorského návrhu

Značky

  • svítidlo Bell — Flos\www.flos.com
  • svítidlo Tam Tam — Marset\www.marset.com
  • svítidlo DARF — Wever & Ducré\www.weverducre.cz
  • svítidlo Mini Potence Pivotante — Nemo Lighting\www.nemolighting.com
  • židle Venus — Classicon\www.classicon.com
  • židle Physix, ID Trim a Rookie — Vitra\www.vitra.com
  • židle Result — Hay\www.hay.dk
  • pohovka Mags Soft 3 Seater Combination 3 — Hay\www.hay.dk
  • pohovka Click — Sancal\www.sancal.com
  • pohovka Grand Sofa — Vitra\www.vitra.com
  • stůl Brio — La Palma\www.lapalma.it
  • stůl Icon — Pedrali\www.pedrali.com
  • stůl Podia — Ferm Living\www.fermliving.com
  • stůl Yo — La Palma\www.lapalma.it
  • stůl Stock Table — Norman Copenhagen\www.normann-copenhagen.com

Studio

Studio Perspektiv [interiérový design – Base4Work]
DF Creative Group [architektonické řešení konverze budovy]

Autor

Ing. arch. Ján Antal, Ing. arch. Martin Stára, Ing. arch. Barbora S. Babocká [Studio Perspektiv]
Ing. arch. Martin Paško [DF Creative Group]

Kontaktní e-mail

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Web

www.perspektiv.cz
ww.dfcreativegroup.sk

Sociální média

www.instagram.com/studio_perspektiv
www.instagram.com/perspektiv_living
www.facebook.com/studioperspektiv
pinterest.com/studioperspektiv
www.linkedin.com/company/studio-perspektiv

Adresa studia

Studio Perspektiv, Belgická 32, 120 00 Praha 2, Česká republika

Spoluautor

Obnova pláště budovy: PAMARCH, www.pamarch.sk

Projekční tým

Ing. arch. Jakub Budaj, Ing. arch. Silvia Snopková [Studio Perspektiv]

   

Umístění projektu

Bottova 1/1, 811 09 Bratislava

Země projektu

Slovensko

   

Rok projektu

2019

Rok dokončení

2021

Užitná plocha

3900 m²

 

Galerie:

Studio Perspektiv

Jsme Studio Perspektiv, tým mladých architektů, kteří se rozhodli změnit svět kanceláří. Nudnou šeď přetváříme na inspirativní prostředí s kvalitním designem. Pomáháme zajímavým značkám vytvářet a rozvíjet novou kulturu práce...

Copyright ArchTV 2022 & HARO Czech - web pro každého